Print

Inspectie -> Thermografie

Slechte isolatie, gevaarlijke situaties in elektrotechnische apparatuur, zijn niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom voert Safetyspec thermografische inspecties uit, onder anderen met behulp van infrarood. Een infrarood-image toont hotspots en koudebruggen. Ook kunnen met deze methode lekkages of verstoppingen worden gevonden. De inspecties worden onder andere uitgevoerd als voorbereiding op onderhoudsstops om te kunnen aangeven welke onderdelen moeten worden onderhouden of vervangen.

Veel brandgevaarlijke situaties en bedrijfsonderdelen in elektrische installaties zijn het gevolg van overbelasting van onderdelen, vervuiling van de installatie, inwerking van vocht of van hoge overgangsweerstanden door slechte verbindingen. Dit soort gebreken veroorzaken overmatige warmteontwikkeling in het desbetreffende installatieonderdeel.

De gegevens in het rapport zijn een momentopname van de betreffende situatie op die plaats, op die tijd en onder die condities. Dit kan later weer anders zijn. Iets wat nu fout is, is later ook fout. Maar iets wat nu goed is kan later wel fout zijn. Dit valt niet onder de verantwoordelijkheid van de inspecteur.

In de meeste verdeel- en regelkasten worden wel losse verbindingen aangetroffen. Dit is in veel gevallen op te lossen door alle verbindingen eenmaal per jaar te controleren en waar nodig schoon te maken en aan te draaien.

Dit kost relatief weinig, kan plaats vinden buiten productietijd en zorgt voor minder storingen tijdens bedrijfsuren. Kortom kleine moeite, groot plezier.


Safetyspec is in het bezit van het certificaat ITC Level 1. Dit is een wereldwijd geldig certificaat en wordt steeds vaker door verzekeringsmaatschappijen geëist. Dit certificaat geeft aan dat de inspecteur/thermograaf beschikt over vakmanschap in theorie en praktijk.

Sinds 5 maart 2021 worden de warmtebeelden gemaakt met een FLIR E96. Dit is een warmtebeeldcamera met een thermische resolutie van 640x480 pixels. Hiermee kunnen uitmuntende warmtebeelden worden gemaakt.

FLIR E96 - Warmtebeeldcamera